Corso di Caffè Verde / Green Coffee SCA

 

SCA GREEN

Corsi di base e corsi SCA di livello foundation, intermediate e professional.

Corsi sul caffè verde, origini, lavorazioni, agronomia.
SEDI: Firenze e Salerno

Volete aprire una torrefazione? Una caffetteria di livello? Conoscere a fondo il prodotto che venderemo sarà fondamentale per offrire la miglior qualità e saper valutare ciò che ci viene offerto dai fornitori di caffè.

In questi corsi, adatti anche a chi agli appassionati “da casa” tutte le competenze per diventare esperti di caffè verde: dalla divisione di specie e varietà, i processi di lavorazione dal naturale all’honey, la classificazione dei difetti, la misurazione di umidità e densità, alle dinamiche di mercato sui futures e i prezzi e infine il mercato degli specialty.
Un corso imperdibile per chiunque abbia a che fare con il caffè!

Risorsa 1@2x

CORSO CAFFE'  VERDE BASE/FOUNDATION SCA

Una Giornata.
Firenze - 
  4 gennaio 2025
Salerno - 21 gennaio 2025 

Un corso di base, adatto a chi sta cominciando questo affascinante percorso in ambito professionale o a chi vuol diventare un esperto di caffè casalingo! Questo corso punta a dare solide competenze teoriche e pratiche sui vari caffè del mondo, differenze arabica-robusta, processi di lavorazione, classificazione dei difetti, misurazione del crivello, misurazione della densità e del grado di umidità.

Valido per l’esame SCA foundation.   

Risorsa 3@3x

CORSO CAFFE' VERDE INTERMEDIO SCA

Due giornate.  Firenze -  26 e 27 gennaio o 21 e 22 marzo 2025

Un corso full immersion di due giorni che comincia a fare sul serio. Lo studio approfondito delle varietà e dei cultivar di caffè, le tecniche agronomiche in piantagione, i periodi di raccolto e la valutazione della consistenza e del “clean cup” in cupping

Il corso affronta anche le tecniche di decaffeinizzazione, il funzionamento delle certificazioni bio e fair trade e il mercato del caffè. Dalle fluttuazioni dei mercati internazionali al sistema dei futures.

Molte sezioni pratiche sono dedicate al riconoscimento dei difetti e al sorting.

Valido per l’esame SCA Intermedio.   

Risorsa 4@3x

CORSO CAFFE' VERDE PROFESSIONAL SCA

Tre giornate. Firenze -  20, 21 e 22 febbraio 2025

Il protocollo internazionale SCA professional è il grado più alto di formazione per la conoscenza del caffè verde. In questo corso/esperienza interagiscono continuamente fasi di sorting, classificazione del grado New York, tostatura e cupping, di fatto come in un vero ambiente professionale.

Fra i molti esercizi previsti quelli sulle simulazioni di acquisto delle partite di caffè in base al mercato (specialty o commodity) al livello di difettosità e alla nazione di provenienza.  

Valido per l’esame SCA professional. 

 Non riesci a venire ai corsi in aula?

Con i nostri corsi online e videocorsi con esame di certificazione SCA online farai crescere la tua professionalità senza spostarti da casa! Scopri il corso

Sei interessato al corso?

 
 


Come si diventa esperti di caffè?

Diventare esperti di caffè vuol dire essere in grado di seguire una filiera lunga, articolata e in cui la qualità del caffè, e il conseguente prezzo, viene definito in varie fasi. Dalla specie e varietà coltivata al processo di lavorazione, dalla selezione dei difetti, dallo stoccaggio, trasporto e tostatura. Ognuno di questi passaggi può aggiungere valore o rovinarlo, in un prodotto che negli ultimi anni ha saputo evolversi da semplice “dose di caffeina” a vero e proprio prodotto esperienziale.

Diventare un esperto vuol quindi dire conoscere la materia prima, a volta con veri e propri viaggi in piantagione, saperla assaggiare con le tecniche del cupping e infine saperla tostare, per esaltare tutte le nuances aromatiche dei nostri caffè.

Corsi coordinati

Le date sono pensate per permettere di prender parte a più corsi con un solo viaggio a Firenze, scoprite nel nostro calendario corsi le nostre date coordinate dei prossimi due mesi.

I corsi iniziano sempre alle 10, per permettere anche a chi viene da lontano, di raggiungerci comodamente e direttamente da casa. Se venite invece particolarmente da lontano (molti partecipanti vengono dall’estero per i corsi in inglese) avete bisogno di pernottare e magari cogliete l’occasione del corso per una piccola vacanza a Firenze, chiedeteci la lista delle strutture alberghiere convenzionate, le abbiamo scelte per tutte le tasche!

 

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Dicono di noi...

Stefano AmbrogiStefano Ambrogi
11:04 17 Nov 24
Well done course especially for people new to this industry
V IvanV Ivan
03:12 02 Nov 24
I attended it in November this year..just a fantastic experience..Roberto ,the lecturer, is an amazing guy ,delivering lessons in asuch easy manners.He also takes you for a lunch break to experience real Italian cuisine for little money.Overall, I cam only recommend this course to anyone who wants to learn about coffee machines and have fun along the way.Highly,highly, highly recommend.
Basic barman course meets expectations
SarahSarah
16:14 19 Oct 24
It was a great experience with very nice teachers who spoke English very well. We received a warm welcome and learned a lot about coffee.
Ryan LevyRyan Levy
19:00 10 Jul 24
Traveled to Florence and thought it was a great area to learn more about espresso. The Espresso Academy class was fun, informative and the instructor was very knowledgeable. Would recommend!
Alberto Nuñez GomezAlberto Nuñez Gomez
14:46 14 Jun 24
Not only is it a great school full of great coffee enthusiasts and professionals, they also make you live a unique experience in a beautiful city. The combination between theory and practice is perfectly balanced for any level. I recommend it 100% to all those who have a passion for coffee and want to delve deeper into this world. Thank you!
Ollie de SavignyOllie de Savigny
19:56 17 Mar 24
I found Espresso Academy after doing some research into espresso machine maintenance courses; after reading the reviews, and not finding anything suitable based in the UK, I reached out to ask some questions about the course...From the very first email, Cristina was so friendly, knowledgable and welcoming that she put my mind at rest and showed me that Espresso Academy know exactly what they are doing.I booked my flights, my accommodation, and told the team I was coming for the course!I could not recommend these guys enough - they are knowledgable, friendly and absolutely professional. I learned so much in such an engaging, interesting and thorough way that I have come home and been able to apply my knowledge immediately - starting my own small business in the UK.The course leader - Robert - is so kind, welcoming and full of knwoledge - but most importantly he is an excellent teacher, delivering the information in an easy to understand way to a mix of abilities in the class.I met some fantastic people and have made some friendships for life - and for even more joy, you get to stay in Florence when you're visiting for a course and what a beautiful city to stay in!Thank you for such a wonderful experience, and I hope to come back and visit again in the future :)
StephenStephen
20:19 17 Jan 24
Fantastic course on coffee machine maintenance, learned a lot in the short amount of time the course runs. Robert is a great teacher, easy going, explains things well and answers all questions. All other staff members we met during the course were also incredibly polite and welcoming. Well worth the travel.
Andrew HenleyAndrew Henley
13:04 14 Jan 24
The course at the academy was very good. very friendly team and professional teaching.
Daniel AguadoDaniel Aguado
21:00 13 Jan 24
I would like to thank the academy for providing a qualitative formation in a time where such things are difficult to find and sadly underrated.I would also like to particularly commend Robert, our teacher, who has managed to show me in a very short amount of time a wealth of accessible and comprehensible information on a difficult subject. He is awesome, poised, didactic, knowledgeable, approachable and generally very pleasant to be around.
Amit BiswasAmit Biswas
16:33 03 Dec 23
It was fantastic 3 days of learning. It was one of the important learning experiences I had. Trainer was very professional, calm, respectful and friendly. If you are in coffee business, you must do one of their course depending on what you need. Highly recommend.
Ferdinando FerraraFerdinando Ferrara
09:47 27 Nov 23
Excellent experience, recommended to all those who want to expand their knowledge of the world of coffee. I was followed by Professor Michele Cantarella at the Castorino roasting company and here I had the opportunity to see the roasting, to taste many types of coffee, to learn the basics ofMilk art.
Tobias EngelTobias Engel
12:53 02 Nov 23
If you want to learn everything about Coffee, the way how to do your own tasty Espresso, Latte Art this is the place to go. Enthusiatic trainers, very good mix of theory and practice. I wish the team of Espresso Academy all the best and a big thank you for the 2 day's of introduction of italian coffee philosophy 🙂
Maha HamdanMaha Hamdan
09:42 28 Apr 23
I’ve been planning to follow my passion for coffee with a professional training course and I found what I was looking for at The Espresso Academy. From the start Cristiana was very helpful for planning and booking this course for me, responding promptly and making it easier for my needs. During the course Gabriele was doing his best for me to get the most of this course, he was very kind, helpful and attentive. He went above and beyond to give the best experience. It was obviously about the coffee and the passion of coffee rather than just another commercial training course. , I really enjoyed every moment and learned a lot. I also gained confidence in my knowledge and skills. Thank you Espresso Academy.
Sherly CSherly C
11:21 20 Feb 23
High quality classes offered by friendly, serious and very experienced teachers??? i loved it- i can only recommend!
Yuanshi NiYuanshi Ni
09:51 17 Feb 23
Super recommended!!! Instructor was super nice, the content was engaging , I made my first espresso & cappuccino, it was an absolutely fun experience ?
Martyna PakoszMartyna Pakosz
19:20 11 Oct 22
An excellent experience, highly recommend to someone just getting into coffee. Very calm, patient and knowledgeable teachers with whom it was only pleasure to work with. :) 10/10
Pinja ErikssonPinja Eriksson
16:42 12 Dec 21
Took the two day advanced barista course and it exceeded my expectations. Great teachers, great content, and even though it was a short course we got plenty of time to practice actual coffee making without sparing milk. And a bonus is the opportunity to meet coffee students from all over the world, that most likely share similar goals to yours. Highly recommend for anyone getting into coffee business.
Arianna BärArianna Bär
21:22 15 Feb 21
I've attended many courses at Espresso Academy Firenze and I loved it! The staff is incredibly friendly and the courses very nice structured. Theory and lots of practice and we could even visit the roastery! The whole place smells of coffee :) During the pandemic I've also attended a couple Online Courses which were great and the teacher answered all the questions. I totally recommend going there to learn about coffee and become friends with the most amazing teachers :) Hope to see you soon guys!!
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I nostri Trainer

Marco Cremonese

Marco Cremonese

Uno dei più apprezzati professionisti che vanta un curriculum infinito tra consulenze per le maggiori torrefazioni italiane ed esperienze formative come Trainer Autorizzato SCA per la tostatura, l’assaggio e il caffè verde. Se poi è stato scelto più volte dai competitor del World Barista Champioship per tostare il caffè delle competizioni un motivo ci sarà!
Espresso-academy-trainer-Robert-Brinck

Robert Brinck

Robert è entrato nel settore del caffè all'età di vent'anni e da allora collabora con la scuola tenendo corsi e contribuendo a portare avanti molti dei nostri progetti. Insieme a lui abbiamo svilupato il corso tecnico per manutentori di macchine espresso e creato così una piccola comunità di esperti da tutto il mondo pronti a condividere consigli su questo mestiere. Al di fuori del mondo della formazione si occupa di controllo qualità e tostatura di caffè specialty per CaffeLab e, nei nostri progetti di consulenze per torrefazioni e caffetterie, è responsabile della selezione delle attrezzature necessarie, del caffè e lo sviluppo del prodotto finale.

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